Overtollig vocht in uw huis kan schade veroorzaken en schadelijke schimmel- en meeldauwgroei stimuleren. Leer hoe u vocht kunt verminderen en de problemen die het veroorzaakt kunt voorkomen.

Binnenvochtigheid en vochtigheid

Vocht condenseert in waterdruppels wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koel oppervlak. Activiteiten zoals koken, baden, drogen van kleding en afwassen voegen vocht toe aan de lucht. Sommige verwarmingstoestellen, zoals ongeventileerde aardgas- of kerosinemodellen, verhogen ook het vochtgehalte in uw huis. In de winter zijn ramen, wanden en deuren die geen goede isolatie hebben veelvoorkomende koele oppervlakken. Ongeïsoleerde koudwaterleidingen zijn voorbeelden van koele oppervlakken in de zomer.

vocht zich ophoopt

Druppeltjes kunnen zich op deze oppervlakken ophopen en tegen muren, ramen en structurele componenten lopen, waardoor ze rotten en afbladderen en zorgen voor een goede omgeving voor schimmel- en meeldauwgroei.

Beheersing van vocht binnenshuis

Wanneer u ziet dat vocht zich ophoopt, droogt u het snel af en gaat u met de oorzaak van het probleem om. Twee basiselementen voor het beheersen van de opbouw van vocht zijn het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van de vochtigheid.Stormdeuren en -vensters minimaliseren koele oppervlakken in de winter door het interieur te scheiden van koude buitenlucht. Dubbele en driedubbele beglazing isoleren ook het binnenglas tegen de kou. Naast het verminderen van vocht, maakt het toevoegen van deze verbeteringen uw huis het hele jaar door energiezuiniger. Besteed ook aandacht aan raambehandelingen. Het openen van gordijnen en jaloezieën in de winter zorgt ervoor dat de warmte het binnenglas bereikt. Er kan wat condensatie optreden, maar door de verbeterde circulatie is het minder waarschijnlijk dat het zich ophoopt. Isolerende koudwaterleidingen elimineren een gewoon koel oppervlak bij warm weer. Rechte en schuine mouwen zorgen ervoor dat u isolatie aan uw buizen kunt aanbrengen – schuif gewoon op de mouwen en dicht de spleten en naden af ​​met ducttape.

Uw verwarmings- en koelsystemen kunnen ook helpen bij het regelen van vocht in huis. Gas- en elektrische ovens verminderen de luchtvochtigheid met droge warmte. Airconditioning verlaagt het vochtgehalte in de lucht terwijl het afkoelt. Houd registers open en deblokkeer om een ​​goede luchtstroom mogelijk te maken, en laat de systemen regelmatig inspecteren en onderhouden om er zeker van te zijn dat ze goed functioneren.

Breeuwen en weerstrippen verbeteren de energie-efficiëntie en voorkomen dat vochtige lucht een woning binnendringt, maar ze verminderen ook de luchtuitwisseling waardoor vocht uit het huis kan stromen. Badkamerafzuigventilatoren, droger uitlaat en afgevoerde keukenafzuigkappen die naar buiten ventileren verwijderen vocht dat activiteiten zoals douchen, baden, kleding drogen, afwassen en koken creëren. Houd de apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets anders waardoor ze niet efficiënt kunnen werken.

 problemen die het

Andere eenvoudige manieren om luchtvochtigheid te verminderen zijn onder andere:

• Potten afdekken tijdens het koken, indien mogelijk
• Verlaten kamerdeuren open voor goede luchtcirculatie
• Brandhout buiten opslaan
• Over aquariums

Als hoge luchtvochtigheid een probleem is dat u niet kunt verhelpen door andere methoden, verwijder dan vocht uit de lucht met een ontvochtiger. Ze zijn effectief in wasruimtes, kelders, badkamers en elke kamer die niet is voorzien van airconditioning of een slechte luchtcirculatie heeft. Zoek naar ENERGY STAR®-gekwalificeerde modellen die minder energie verbruiken dan conventionele ontvochtigers.