1. Let op vochtgehalte in houten lijsten
Bouwers moeten niet alleen het vochtgehalte van het hout meten en bewaken, maar ook stappen ondernemen om vochtopname te voorkomen. Omdat het beschermen van houtskeletbouw essentieel is, adviseert Lstiburek om bouwers zo snel mogelijk in het gebouw te laten drogen door zo snel mogelijk bouwpapier en beglazing te installeren. “Dit zal helpen om de inkadering zo droog mogelijk te houden, waardoor de kansen op overschrijding van die vochtigheidsdrempel worden verkleind”, zei hij. “Bouwvocht is over het algemeen een groot probleem, want als je begint met een nat gebouw, duurt het langer om uit te drogen, wat kan leiden tot enkele van de problemen die je ziet met nagelstoeten en krakende gipsplaat,” voegde Lstiburek toe.
2. Luchtafdichting + isoleren
Luchttransport vocht – met name door een gebouw envelop die niet goed luchtdicht en geïsoleerd is, kan een bouwconstructie doen degraderen. De beste verdediging hiertegen is om de meeste lucht uit het gebouw te houden door een effectieve luchtafdichting vóór het isoleren. “Luchtafdichting is de sleutel tot het voorkomen van vocht in holtes in de muur, en het is een element dat niet over het hoofd kan worden gezien bij het isoleren van een huis,” zei Lstiburek.
3. Schakel de oven uit
4. Gebruik een beademingsapparaat of ontvochtiger
Er is geen manier om bouwvocht volledig te vermijden, dus Lstiburek adviseert, in aanvulling op de strategieën hierboven beschreven, dat bouwers een ventilator of ontvochtiger gebruiken om vocht te verwijderen tijdens de bouw. “Het gebruik van een ventilator of ontvochtiger zal het vocht uit de fundering, vloer en hout halen,” zei hij. Bouwers moeten streven naar een vochtgehalte van minder dan 15 procent in hout en een relatieve vochtigheidsgraad tijdens de bouw van minder dan 70 procent.
Vocht in wanden beheersen
Lstiburek is van mening dat hoewel strengere energiecodes goed zijn geweest voor energie-efficiëntie, ze de mogelijkheid voor het bouwen van condensatie hebben vergroot. Om de opbouw van vocht in de omhulling van het gebouw te beheersen, beveelt hij aan om in koude klimaten een continue isolatie, een binnenste luchtbarrière en een interne dampremmende laag te gebruiken.
“In termen van prioriteit, eerste controle voor temperatuur, dan lucht, dan damp, in gedachten houdend dat vocht van uitwendige bronnen zoals regen en warmte geproduceerde vochtigheid zal optreden,” zei hij. “Het bouwen van omhullingscondensatie kan het beste worden geregeld door gebruik te maken van een buitenluchtbarrière, geventileerde bekleding en een buitenste waterbeheersingslaag, zoals een huisfolie of continue isolatie.”
Conclusie
Hoewel het niet mogelijk is om alle vochtbronnen van een bouwplaats te verwijderen, kunnen de door Lstiburek gedetailleerde methoden helpen bij het beheren van de meest voorkomende oorzaken van overmatige en potentieel schadelijke vochtproblemen in nieuwbouwwoningen.